Absintbereiding
Re: Alsem of Bijvoet ??
Helfrich (05/25/07 om 23:46:57):
Onmiskenbaar bijvoet. Artemisia vulgaris.
Helfrich (07/30/07 om 10:11:32):
Het hele land staat vol met bijvoet en bij jou wil het niet groeien?
Je kunt overigens niet veel beginnen met die troep. In het distillaat voegt het nauwelijks iets toe en in de kleuring geeft het (mij) een onprettige stroefheid op de tong.
In Nordrhein-Westfalen kruiden ze er gevogelte mee. Dat kan - het is een traditie - maar er zijn interessantere keuzes denkbaar.
Helfrich (09/14/07 om 11:30:44):
Bijvoet en absintalsem zijn in een oogopslag te herkennen aan het blad. Een bijvoetblad is donkergroen en alleen aan de onderzijde dicht, zilverachtig behaard. Het absintalsemblad is lichter groen en tweezijdig (maar minder dicht) behaard. Als je het verschil een keer hebt gezien vergeet je het nooit meer.
Het probleem met bijvoet is vooral het wat stroeve mondgevoel in combinatie met een licht brandende nasmaak. Daarbij is het niet sterk aromatisch.
Door de aanwezige vruchtenethers vindt het aansluiting bij b.v. melisse. Bovendien heeft het een vermout-aroma dat bij distillatie reeds in de eerste fracties overkomt.
Bijvoet wordt toegepast in veel aan absint verwante dranken, zoals kloosterlikeuren (chartreuse), kruidige pastis ("d'antan") en vermout.
Absintbereiding
|