Absintbereiding
Een receptje voor een Blancheke...
sixela (05/17/06 om 00:24:28):
Uitstekend receptje - gebruikt voor de Amerikaanse "Félix" waarvan ik onlangs de staal terugvond.
Per liter:
50g Florentine Fennel 45g Seeds of Green Anise 10g Star Anise 25g Artemisia absinthium 11g Hyssop 10g Artemisia pontica 10g Coriander 5g Seed of Angelica 5g Root of Elecampagne 1g Root of Angelica 2,5g Genipi 2,5g Chamomile of Rome 2,5g Chamomile of Germany 2,5g Sassafras 1g Cardamom 0,5g Lavender 0,5g Calamus
Barski (05/17/06 om 15:30:55):
Sassafras, Elecampagne en Genipi lijken mij wat lastig te bemachtigen maar verder wel een interessant recept. De hoeveelheid steranijs valt direct op net als de verhouding tussen de venkel en de anijs. Dat is een bijna 1 op1 verhouding.
Helfrich (05/20/06 om 23:14:31):
Elecampagne is alant. Dat is niet zo moeilijk te vinden. Vraag Wilbert.
Het recept is zeker opmerkelijk -- gezien de verhouding van de basiskruiden, inderdaad, maar zeker ook gezien de hoeveelheid verschillende kruiden. Daar hoeft niets mis mee te zijn, maar ik waag te betwijfelen of je in deze samenstelling wat van die 2,5 g génépi opmerkt.
Die gram engelwortel is zonde als je ook al het zaad van die plant gebruikt. Het zaad is immers niet alleen veel 'krachtiger' in aroma, maar ook veel 'zuiverder'. Die laatste eigenschap doe je tekort als je de wortel toevoegt. Omgekeerd is het best mogelijk om de angelica met wat zaad te versterken in een recept waarin de wortel tamelijk prominent is, zoals van het type hedendaagse "La Bleue", maar ook dan zou ik zeggen bij het zaad te blijven als je daar toch voor kiest.
Iets dergelijks geldt trouwens voor het gebruik van Roomse en gewone (Duitse) kamille.
Het "snufje sassafras" is heel bijzonder. Zonder het te weten slaat de maker een brug naar Oscar Wilde, via de (van oorsprong Zwitserse) taalvirtuoos Drs. P.
Johannes de Doper =================
De tijd is aangebroken om een woord te wijden Aan de geschonden reputatie van Herodes Antipas Die een hele tijd geleden koning van Judea was Een bloeiend rijkje aan de Middellandse Zee U moet bedenken dat hij ernstig had te lijden Van de Romeinse overheersing en zijn vrouw Herodias Farizeeën, Sadduceeën, hoge bloeddruk, ischias En de ideeën van zijn dochter Salome
't Is toch kras, kras, kras Zei Herodes Antipas Dat idee, dee, dee, Van mijn dochter Salome Is weer heel, heel, heel Helemaal niet rationeel Van je een, twee, drie
En die ideeën leiden vaak tot handelingen De ene keer was zij vermomd als de markies van Carabas Even later zat ze weer met pacifisten in het gras Het was een duidelijk geval van puberteit Haar moeder ergerde zich zeer aan deze dingen Daar moet een eind aan komen, zei ze tot Herodes Antipas Moet je nou weer zien die jas, ze loopt erbij als een pias En dat komt allemaal door jouw toegeeflijkheid
Antipas, pas, pas Sprak zijn vrouw Herodias Heus ze moet, moet, moet Beter worden opgevoed Want dat kind, kind, kind Doet maar wat ze lollig vindt Van je een, twee, drie
Kan ik het helpen, zei de zwaar beproefde vader Ze is nu eenmaal artistiek en niet de beste van de klas En ze kan zich ook gedragen als een echte wildebras Maar waar het goed voor blijken kan dat weet je nooit Ik heb geen zin, aldus verklaarde hij zich nader Een predikatie aan te heffen over elke wissewas En il faut, zoals de Fransen zeggen, que jeunesse se passe Hoe wil je anders dat zo'n meisje zich ontplooit
En hij las, las, las Een regeringspaperas En hij ging, ging, ging Naar een spoedvergadering En hij dacht, dacht, dacht Niet meer aan zijn nageslacht Van je een, twee, drie
Ze kon hem spoedig die ontplooiing laten blijken Op zijn verjaardag danste Salome met zwoele tangopas En in meer en meer ontklede toestand rond op het terras Het was het klapstuk van het druk bezochte feest De gasten wisten niet meer hoe ze moesten kijken Terwijl haar moeder was vertrokken met een pijnlijke grimas Maar haar vader Antipas, die niet haar echte vader was Verklaarde dat het zeer opwindend was geweest
En al ras, ras, ras Riep hij om de huishoudkas En hij zag, zag, zag Dat er niet veel geld in lag Dus hij zei, zei, zei Haal de staatskas er maar bij Van je een, twee, drie
Toen mocht de danseres een mooi cadeautje vragen En om het goed te maken consulteerde zij Herodias Deze zei: vraag om een hoofd, zoiets komt altijd wel van pas Ik weet nog iemand die er eentje missen kan Wat een sensatie toen het binnen werd gedragen Met een garnering van olijven, sla en schijfjes ananas Een takje peterselie en snufje sassafras De mensen spreken er nog altijd schande van
Wel, dat was, was, was Dan Herodes Antipas Sterk verguisd, guisd, guisd Maar vooral erin geluisd Met dat hoofd, hoofd, hoofd Want beloofd is toch beloofd Van je een, twee, drie
sixela (05/21/06 om 22:11:39):
Helfrich schreef:
Elecampagne is alant. Dat is niet zo moeilijk te vinden. Vraag Wilbert.
Het recept is zeker opmerkelijk -- gezien de verhouding van de basiskruiden, inderdaad, maar zeker ook gezien de hoeveelheid verschillende kruiden. Daar hoeft niets mis mee te zijn, maar ik waag te betwijfelen of je in deze samenstelling wat van die 2,5 g génépi opmerkt.
De maker zegt ook dat ie er tegenwoordig maar 5 tot 7 kruiden zou in gebruiken - wat Barski dan ook wel moet doen vermoeden wie de auteur is ;).
De maker maakte trouwens zelf ook al de opmerking dat engelenwortel*zaad* alleen en *één* soort (Roomse) kamomille best wel genoeg zijn.
Hij noemt dat teveel aan kruiden een jeugdzonde - dus Serge leid je niet zomaar om de tuin, eh?
sixela (05/21/06 om 22:12:56):
sixela schreef:
De maker zegt ook dat ie er tegenwoordig maar 5 tot 7 kruiden zou in gebruiken - wat Barski dan ook wel moet doen vermoeden wie de auteur is ;).
Wel lekker, vooral omdat het recept ook werkt met venkel en alsem die niet tip-top is (volgens de maker). Ik heb trouwens mijn laatste flesje uit de eerste fles teruggevonden - volgende keer kun je er zelf 2.5g génépi in proberen te ontdekken ;).
Barski (05/23/06 om 12:13:27):
Helfrich schreef:
Die gram engelwortel is zonde als je ook al het zaad van die plant gebruikt. Het zaad is immers niet alleen veel 'krachtiger' in aroma, maar ook veel 'zuiverder'.
Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Mijn ervaring met engelwortel is dat het een sterker aroma bevat dan het zaad. Je hebt naar mijn mening wel gelijk als je zegt dat het aroma uit de zaadjes zuiverder is, het is verfijnder maar desondanks vergelijkbaar met het aroma van de wortel.
Helfrich (05/23/06 om 16:02:02):
Barski schreef:
Mijn ervaring met engelwortel is dat het een sterker aroma bevat dan het zaad.
Zal wel sterk van de kruidenbatch afhangen dan. Als ik de wortel 1 op 1 vervang door de zaden, slaat de balans van het distillaat dramatisch door richting engelwortel. De "Helfrich Blanche" is daar een voorbeeld van.
sixela (05/23/06 om 17:50:49):
De Amerikanen schijnen te vinden dat engelwortelzaad een fijnere smaak geeft.
Helfrich (05/23/06 om 18:34:10):
Dat is ook zo. Fijn, maar al vlug behoorlijk aanwezig.
Helfrich (05/23/06 om 23:56:38):
Helfrich schreef:
Als ik de wortel 1 op 1 vervang door de zaden, slaat de balans van het distillaat dramatisch door richting engelwortel.
Deze zin is natuurlijk een semantisch gedrocht, aangezien het woord 'engelwortel' zowel de plant Angelica archangelica als de wortel daarvan (radix) kan aanduiden -- de engelwortelwortel sensu stricto.
Absintbereiding
|
|