Het café

Een beetje meer eenvoud, een beetje meer gezelligh

F@TM@N (10/19/07 om 22:01:14):

Het wordt  met enige regelmaat beweerd: mede schuldig aan onze op drift geraakte eetgewoonten zijn de receptenschrijvers in tijdschriften en kranten. Eenvoudig eten is er niet meer bij, we worden met een boodschappenlijstje van soms wel 20, veelal exotische ingrediënten op pad gestuurd. Wachtte je vroeger na een dag hard werken thuis een maaltijd van Langedijker muizen en vergeten, maar goudeerlijke groenten en op zaterdag een dito lapje vlees; nu word je volgens de bladen geacht zelf je vrouw te verwennen met een salade Rachel, criadillas, nem nuong en dat soort gerechtjes. En dan nog iets. De recepten worden niet meer voor 6-12 personen uitgeschreven zoals vroeger, maar voor 1-2. Gemeenschapszin is er niet meer bij. Een beetje meer eenvoud, een beetje meer gezelligheid zou de wereld ten goede komen.

Voor 200 personen of meer:

1 jonge os van 180-270 kilogram
olie
eenvoudige rode landwijn
zout en peperBestel bij een smid een draaibaar spit op wieltjes en een vuurkist (zie tekening). De kist moet even hoog en iets langer zijn als het dier. De zijkanten en achterkanten moeten van massief staal zijn; de bovenkant laat je open om het vuur te voeden; en de voorkant laat je van gaas vervaardigen, zodat de hitte het vlees kan doordringen. Wrijf het vlees voor het roosteren grondig in met de wijn, olie, zout en peper en bevestig het dier met behulp van staaldraad aan de poten en middendoor. Gebruik voor het vuur hout, houtskool of steenkool. Wijnstokwortels en acaciahout zijn speciaal aanbevolen, maar gebruik geen dennenhout, omdat dat een bittere smaak aan het vlees geeft. Steek het vuur een paar uur voordat je de os aan het spit bindt aan. Zet een melkemmer met een mengsel van olie en wijn klaar.

Draai het spit regelmatig, ongeveer eens per uur en bestrijk tegelijkertijd de gehele oppervlakte van het vlees met behulp van een bezem met het wijn-oliemengsel. Het geheim is om de temperatuur gedurende 48 uur hoog te houden – of enige tijd minder bij een kleiner dier. Werk daarom met zes man in ploegendiensten van twee om het vuur gaande te houden, het spit te draaien en het vlees in te smeren. Als de temperatuur teveel zakt, kan het vlees bederven!

Het vlees kan zwart worden, maar dat is geen reden tot zorg. Alleen het vet wordt zwart; het vlees zal eruit komen te zien als een donkerbruin oppervlak met zwarte plekken. Controleer het vlees op gaarheid met een lange vleespen. Als deze er warm uitkomt is het vlees mooi rosé. De flanken, poten en vettere onderdelen zullen rosé of licht doorbakken zijn en de lende en meer magere delen zullen doorbakken zijn. Een stuk vlees voor ieders smaak! Wanneer het vlees gaar is, rijd je het met spit en al naar de tafel, richting je hongerige gasten. Lekker met maispap en watermeloen. Eet dit gerecht daarom in het watermeloenseizoen.

Naar: Lesley Faull, Braai and Barbecue in Southern Africa

 

Zenzero (10/19/07 om 22:34:27):

Ik wil zelf zo'n draaispit maken maar ik mis de tekening??

Dus zeg maar wanneer, herfst fruit ipv watermeloen is ook goed.

Jonge os van > 180 kg. Eet je zelf niet mee dan?

En eenvoudige rode landwijn, om het allemaal eenvoudig te houden...

 

Helfrich (10/19/07 om 23:01:05):

Er gaat niets boven eenvoud met respect voor ingrediënten. Dus zodra er weer behoorlijke ingrediënten in de Nederlandse winkels verschijnen kan de eenvoud wat mij betreft losbarsten.

 

Zenzero (10/20/07 om 01:04:20):

Ik heb uit betrouwbare bron vernomen, dat Brio plantaardige margarine weer terug komt in de schappen.

Met geen beestenmelk er in, maar alleen plantenmelk d'r in, en da's gezond. of niet dan, hè?

Zuivel is slecht, zegt Helfrich altijd.

Maar plantenzuivel niet. Toch?

 

Helfrich (10/20/07 om 01:06:20):

Ehm, nee. Helfrich zegt wat anders.

 

Zenzero (10/21/07 om 14:23:57):

Ik lieg ook wel 'ns hoor.
't is Bona, en volgens mij is dat nooit uit de handel geweest.

 

Zenzero (10/22/07 om 19:24:18):

Helfrich schreef:

Ehm, nee. Helfrich zegt wat anders.

Dat 't niet goed is, dan?
En zuivel misschien?

Melk is niet goed voor elk.

Ik heb er toch ook verder geen ruk verstand van,
ja alleen dat als je ijskoud water bij de absinthe doet dat het dan melk gaat worden van plantjes en gaat hallucineren enzo.

 

Helfrich (10/22/07 om 23:32:22):

Zenzero schreef:


Dat 't niet goed is, dan?
En zuivel misschien?

Wat de Helfrich doorlopend beweert. Keer op keer. Tot vervelens toe -- het gebruikelijke gelul.

 

Zenzero (10/23/07 om 00:23:37):

Gelul oké. Maar Helfrich, geloof me, jij verveelt nooit!
En je beweringen, zijn met enige regelmaat triviale persoonlijke meningen of verhandelingen maar tevens vermakelijk.
Dus het zij je vergeven.

 

Helfrich (10/23/07 om 00:31:00):

Welnee, ik orakel De Keiharde Waarheid.

 

Zenzero (10/23/07 om 01:04:42):

Erratum:...jij verveeld (of is dat met 't'? Helfrich?) bijna nooit!

 

Zenzero (10/23/07 om 01:06:23):

Helfrich schreef:

Welnee, ik orakel De Keiharde Waarheid.

En ik? Ik verdraai 'm gewoon.

 

Helfrich (10/23/07 om 01:08:47):

Dat kun je beter beter met de waarheid doen dan met ballen. Tenminste als het de mijne zijn.

 

Zenzero (10/23/07 om 01:14:19):

Hey, nou niet vunzig worden hé.
Alhoewel tepels, tepels draaien, mmhh.
Maar niet de mijne.

 

Christian (10/27/07 om 12:43:31):

Een boodschappenlijstje heb ik nooit, ik onthoud zo wel wat ik hebben moet.
Ik hou zelf van eenvoud wanneer het om eten gaat puur smaakvol maar lekker, en in grote porties, dat wel..en er dan in alle rust lang van genieten.
Met verse ingrediënten bereid zover mogelijk..boerenkool met worst, hutspot, zuurkool zijn mijn favoriete gerechten verse sperzieboontjes, een kogelbiefstuk en dan niet veel eromheen eigenlijk..hoogstens een lekkere jus en dat krijg dan meestal wel gezelschap van een goed glas rode wijn..meestal een Grand Cru:
"De beste wijn de beste koop. Zy baart de beste vochtigheid; Zoo na de swarte wijn uw loop is. Uw lichaam raakt vol vadzigheid. Klaart, ouwt, niet drabbig, rijp van passe, gemengd en springend. Op uw hand gedronken, niet met heele plassen maar matiglijk is nimmer schaad."
Zoals de monniken het verwoorden:
Color vini clari, sapor sine pari, tua nos inebriari digneris potentia. Felix venter quen intrabis, felix lingua quen rigabis felix os quod tu lavabis et beata labia.
ofwel:
[size=1]kleur van heldere wijn smaak zonder weerga jij keurt ons waardig door jouw macht beneveld te worden. Gelukkig de buik die jij binnentreedt, gelukkig de tong die jij zult omkrullen, gelukkig de mond en de gelukzalige lippen die jij bevochtigt.[/size]
..amen!..die monniken toch.

 

Het café