Het café

Het zwarte parfum

radioflux (09/14/07 om 00:27:13):

Gisteren in Rotterdam bezocht:

http://www.kunsthal.nl/a-nl/Opium.html

Op het gevaar af de absinth-trippers in verwarring te brengen: dit is werkelijk een bezienswaardige tentoonstelling. Het opiumschuiven vertoont een aantal interessante overeenkomsten met de absint-traditie: een uitgebreide collectie specialistische en verzamelbare parafernalia, een bijna-rituele bereidingswijze, grote populariteit onder alle lagen van de bevolking, groei naar een onuitwisbaar onderdeel van de contemporaine cultuur van een heel land, verbod en illegaliteit, en uiteindelijk een tot de verbeelding sprekende voedingsbodem voor een mysterieus soort exotisme.

Het enige wat aan deze tentoonstelling ontbreekt is, uiteraard, de opium zelf. Er had toch minstens een (al dan niet authentieke) opiumbal onder glas te bewonderen moeten zijn.

We hoeven natuurlijk niet te hopen dat er in de nabije toekomst iets van deze omvang voor absint georganiseerd zal worden - al is het alleen maar omdat absint niet van groot economisch belang was voor de Hollandse en Britse handelsimperia, in tegenstelling tot opium.

Maar van de positieve kant bezien, hoeven we dan gelukkig ook niet mee te maken dat het museumcafé voor de duur van zo'n tentoonstelling eens uitpakt met de te verwachten groene gifmengsels die a 5 euro het glas als [b]'de smaak van het fin de siècle!'[/b] over de toonbank zullen gaan.

 

Zenzero (09/14/07 om 00:51:24):

Opium, leuk idee, moeilijk maar met 'n belangrijker economisch belang, met terugwerkende kracht, als absint? .

Moet 't door 'n aantal coffeeshop houders toch op 'n simpele wijze wel te legaliseren zijn ;D

 

Het café