Het café

Wok

Helfrich (01/27/07 om 23:49:48):

Kan iemand mij vertellen wie de provincie Limburg heeft volgeplempt met wokrestaurants en vooral waarom? Of is dit een landelijk fenomeen? Niet dat ik er last van heb overigens, want ik haal mijn eten in Maasmechelen of Herstal -- geconfijte eend, wildpastei met krieken, raclette, echt vlees(tm), dat soort traditioneel allochtonenvoedsel allemaal --, maar er zijn zo van die dingen die je je ineens afvraagt als je, na een kilometer of honderd door avondlijk Limburg, tientallen keren het woord "wok" hebt zien oplichten.

 

Zenzero (01/28/07 om 00:13:11):

Serge,
gaat het wel helemaal goed met je?
Over welk fenomeen heb je het in godsnaam, heb je, je dagelijkse portie groente al gehad.
"WOK" zegt me weinig maar in plaats daarvan, zou het misschien 'n omgew(d)raaide gele "M" kunnen zijn, (waarvan ik er vandaag ook teveel heb gezien (Landschap en tevens horizon verkrachting) die anschluss heeft gezocht bij een "O" en een "K" toevalligerwijs. Ach wat zwets ik toch weer allemaal...blah, blah, bla.

 

radioflux (01/28/07 om 17:29:07):

Is 'wokrestaurant' niet gewoon de 21e-eeuwse naam voor wat vroeger 'de chinees' was, d.w.z. dat typisch Nederlandse fenomeen dat de Kantonese keuken koppelt aan de Javaanse, bij wijze van ethnische snackbar?

 

Zenzero (01/28/07 om 20:46:18):

Nee joh, dat heeft niets meer te maken met de Chinese cuisine. ;D

 

lezArts_du_Soleil (01/28/07 om 21:23:13):

Het heeft te maken dat DE " Nederlander" graag weet dat hij voor zo'n 15 a 20 euro onbeperkt mag eten.
Zoals mijn buurjongen onlangs nog opmerkte - na een wok-sessie vanwege 25-jarige bruiloft van z'nouders:

"Het is niet dat je zoveel kunt eten als je wilt, want ik wilde nog  maar dat ging niet meer".

 

lezArts_du_Soleil (01/28/07 om 21:27:52):

.........maar er zijn zo van die dingen die je je ineens afvraagt als je, na een kilometer of honderd door avondlijk Limburg, tientallen keren het woord "wok" hebt zien oplichten..........quote Helfrich

Als je al vanaf Amstenrade de provinciale weg neemt naar Roermond en dan verder der Napoleonsbaan, dan heb je niet meer  over WOK-restaurants maar over andere Aziatische specialiteiten.

 

Zenzero (01/28/07 om 22:05:41):

Dat valt inderdaad ook op, maar vooral in nachtelijk Limburg, en in antwoord op de vraag van Serge, dit is een landelijke trend, althans daar lijkt 't sterk op

 

Helfrich (01/28/07 om 22:52:04):

lezArts_du_Soleil schreef:


"Het is niet dat je zoveel kunt eten als je wilt, want ik wilde nog  maar dat ging niet meer".

Dit citaat ga ik onthouden. Dankjewel!

 

Helfrich (01/28/07 om 23:06:05):

lezArts_du_Soleil schreef:


Als je al vanaf Amstenrade de provinciale weg neemt naar Roermond en dan verder der Napoleonsbaan, dan heb je niet meer  over WOK-restaurants maar over andere Aziatische specialiteiten.


Op de Napoleonsbaan tussen Grathem en Blerick kom ik er nog diverse tegen, ondermeer een waarachtig "Wok Palace".

Begrijp me niet verkeerd, ik heb niets tegen wokken. Mijn moeder komt uit de kolonie en kan wokken als geen ander. Nog nooit heb ik een woksel van haar met ook maar een greintje tegenzin gegeten. (Gelukkig weet ze ook een klassieke canard à l'orange als geen ander te bereiden.(*)) Ik vroeg me slechts af wat zich nu weer aan het voltrekken was binnen de Nederlandse eetcultuur, in een vlaag van algehele verwondering.

(*) Dat doet me eraan denken dat ik jaren geleden in een achterafstraatje van Aix-en-Provence bij een Vietnamees een gewokte canard à l'orange geserveerd kreeg. Mijn vriendin zal waarschijnlijk nooit vergeten hoe ik reageerde toen de eend in snippertjes en sliertjes werd opgediend.

 

Zenzero (01/28/07 om 23:13:06):

Maar, smaakte het?

 

Helfrich (01/28/07 om 23:24:56):

Zondermeer. Het was anders, maar smakelijk. Daarna kregen we digestieven van het huis, die weliswaar smaakten naar niets (iets rijstachtigs), maar die werden geschonken in glaasjes met een pornografische afbeelding op de bodem. Die afbeelding was ineens verdwenen als het glas leeg was. Oost-Aziaten zijn altijd in voor optische en filosofische vernuftigheden.

Een van die Vietnamezen kwamen we later weer tegen in de stad. Hij miste een vinger, dat weet ik nog. Waarschijnlijk beland in iemands wokschotel. En terwijl we uiterst relevante denkbeelden over de wereld en het leven uitwisselden, raakten we straalbezopen op een Provençaals terras.

 

Zenzero (01/28/07 om 23:49:40):

Dat zijn de mooiere dingen des levens.

 

radioflux (01/30/07 om 00:58:59):

Ben ik de enige die vindt dat 'wokken' een kutwoord is?

 

lezArts_du_Soleil (01/30/07 om 10:16:32):

Kom op Helfrich niet mokken, lekker ....

 

Helfrich (01/30/07 om 10:28:06):

radioflux schreef:

Ben ik de enige die vindt dat 'wokken' een kutwoord is?

Exotisch en tegelijkertijd gezellig kneuterig. Een kutwoord, zogezegd.

 

Zenzero (01/30/07 om 12:34:59):

Nou, nou, nou niet zo ongenuanceerd, hè
Het kan natuurlijk nog allemaal veel erger, bijvoorbeeld, ehm?

Nee inderdaad 't is gewoon 'n klotewoord.  :-[

 

Het café