Het caf

G�n�pi

Helfrich (07/24/06 om 23:45:55):

Ik ben geen likeurdrinker. Dat wil zeggen: als digestief neem ik liever een eau-de-vie of een marc. Er zijn enkele uitzonderingen: een sapin op de winteravond (b.v. een Guy of een Pernot 55, geen shampoo van een Miclo), af en toe een chartreuse als ik behoefte heb aan iets medicinaals (de 100 jaar oude was overigens fenomenaal), maar mijn grote liefde op likeurgebied is toch de gnpi. Eenvoudig van recept, royaal in z'n aroma van de bergalsem, die zoveel fijner is dan de grote alsem die met succes wordt toegepast in een alhier veelbesproken godendrank van geheel andere aard.

De gnpi groeit boven de 2400 meter hoogte, zo is mij altijd geleerd. Groot was mijn verbazing toen ik de verschillende gnpi-soorten zag groeien en bloeien in de "hoogtetuin" van de universiteit van Nancy, niet ver van de top van de Hohneck, op zo'n 1200 meter hoogte, gok ik. De verklaring zou zijn dat het klimaat daar op die hoogte sterk lijkt op dat van Savoye een kleine 1000 meter hoger. Ik heb daar zo mijn twijfels over.

Nog groter was mijn verbazing toen ik het plantje aantrof bij Ren de Miscault in Lapoutroie, vele honderden meters lager. Daar heb ik er een van gekocht. Ik weet niet van welke soort. Gnpi is een verzamelnaam voor een aantal, tamelijk miezerige, Artemisia-soorten. Ze lijken allemaal verdomd veel op elkaar. Ik beschik niet over een "flora" van de Alpen waarin ze worden uitgesleuteld.

- Artemisia glacialis
- Artemisia mutellina = Artemisia laxa
- Artemisia villarsii = Artemisia petrosa
- Artemisia spicata = Artemisia genepi

Geen idee dus welke ik heb. Het plantje staat nu op zo'n 20 tot 25 meter boven zeeniveau -- en, ondanks de verzengende hitte, sinds een dag of twee in fiere erectie. Ik weet niet of dat laatste betekent dat hij het naar z'n zin heeft, of dat hij toch sterk terugverlangt naar ijle hoogten.

 

Kroeze (07/25/06 om 00:40:51):

Ben je ook al bezig om addertjes te fokken, die er in horen.

 

wilbert_v (07/25/06 om 09:09:10):

Ik heb meerdere malen gezocht naar gedroogde genipi maar dat is bijna niet te vinden geloof ik. Als plant is het geen probleem, maar die leven niet lang genoeg op mijn balkon.
Wat is een goede genipi drank die nog redelijk te krijgen is?

 

sixela (07/25/06 om 11:17:22):

De twee soorten die in likeur worden gebruikt zijn A. genepi ("gnpi vrai ou noir") en A. umbelliformis ("gnpi blanc/jaune").

 

Helfrich (07/25/06 om 11:58:15):

A. umbelliformis = A. mutellina = A. laxa. Ook A. glacialis wordt soms toegepast, maar die is veel minder aromatisch. Overigens dient te plant "gnpi blanc" niet verward te worden met de likeur "gnpi blanc" (kleurloos). Die laatste zal in de regel A. mutellina bevatten, maar een groene likeur van A. mutellina is geen "blanc".

 

Helfrich (07/25/06 om 13:16:57):

wilbert_v schreef:

Ik heb meerdere malen gezocht naar gedroogde genipi maar dat is bijna niet te vinden geloof ik.

Is heel moeilijk te vinden. Nooit gezien in Nederland, wel heel af en toe in catalogi van Franse herboristes.
Als plant is het geen probleem, maar die leven niet lang genoeg op mijn balkon.

Waar vind je die dan? En welke species?

Wat is een goede genipi drank die nog redelijk te krijgen is?

Gnpi des Pres Chartreux is een goede kennismaking. Het zou kunnen dat Ton Overmars die heeft. Voor een aperitief op basis van genepi (b.v. Miclo) zou ik  niet direct kiezen.

 

Helfrich (07/25/06 om 13:26:52):

Kroeze schreef:

Ben je ook al bezig om addertjes te fokken, die er in horen.

Dat verhaal over adders en doodskussen lijkt me apocrief; een stoer ritueel dat recent is uitgevonden in een of ander wintersportoord en dat voor een oud regionaal gebruik moet doorgaan. Zoiets als het Boheemse absintritueel.

In ieder geval heb ik nog nooit een Savoyard met een gifslang in zijn drank zien staan klootviolen.

 

wilbert_v (07/25/06 om 16:23:24):

Een tijdje geleden heb ik 3 Artemisia umbelliformis (laxa) in de bilt gekocht. Helaas moesten de schilders mijn balkon schilderen en hebben ze twee weken binnen gestaan, daar zijn ze nooit bovenop gekomen. Nu moet ik wel zeggen dat bijna alles op mijn balkon sterft, zelfs alsem.

 

jolanda (08/16/06 om 21:42:37):

ik ben dus absoluut geen drinker maar ben afgelopen vakantie in de Franse bergen geweest en bij schaapherders 2x een borrel genepi gehad.
werd dus wel erg benieuwd naar dit plantje en heb in de bergen een man uit de omgeving ontmoet die mij de herten liet zien, edelweiss, de marmotten want hij kende alle geheime plekjes. ik vroeg naar de genepi en we zijn naar ze op zoek gegaan en hebben ze gevonden en zelfs stiekem wat geplukt.
Het blijkt dat dit beschermde plantjes zijn, per persoon mag je maar max 20 bloemetjes plukken.
een paar bloemetjes zijn al genoeg voor 1 ltr genepi want de bloemetjes zijn zeer krachtig.
dat proef je dus ook als je het drinkt.
ik heb dus een liter fles meegenomen en drink iedere avond een paar slokjes, terwijl ik eigenlijk nooit drink!!!! maar goed, ik droom dan lekker weg en droom over de mooie bergen.........

 

Het caf