Algemene absintdiscussie

Blanche Laverte

Helfrich (11/30/05 om 22:48:13):

Toen in de jaren 90 de absintmarkt werd opengebroken door de Tsjechen, duurde het niet lang voordat de synthetische nepproducten hun weg vonden naar de trendy consument. Al snel voelden sommigen nattigheid: dit heeft niets met de absint van weleer te maken, zoals die ooit was ontstaan in de Zwitserse Val-de-Travers.

Maar wat bleek? In de Val-de-Travers werd nog altijd absint gedistilleerd, net als twee eeuwen geleden. Na het Zwitserse verbod in 1910 was men er ondergronds gewoon mee doorgegaan. Het staat er nu bekend onder bijnamen, waarvan "La Bleue" de meest gangbare is.

Gedurende die laatste jaren van de clandestiniteit werd "La Bleue" tegen woekerprijzen verhandeld over het Internet. Niet verwonderlijk -- dit was immers het echte spul.

Is dat ook zo? Volgens de Zwitsers wel: de beste en enige echte absint komt uit Val-de-Travers. Anderzijds geven ze toe dat het product is geëvolueerd. Het is minder bitter, het bevat minder alsem en meer steranijs, en de coloration is achterwege gelaten. Een ander product dan vroeger dus, maar dit is hoe de Valleibewoner zijn Bleue wil hebben en zoals hij het in de clandestiniteit heeft gecultiveerd, op de drempel van de eenentwintigste eeuw.

Yves Kübler lanceert op 6 december 2001 een legale versie van La Bleue. Hij vertelt erbij dat de huidige producten veel minder alsem bevatten dan het product van zijn overgrootvader en dat de recepten van weleer bij de huidige bewoners van de Val-de-Travers onmogelijk nog in de smaak kunnen vallen.

Nu, na de legalisatie, schieten de merken er als paddestoelen uit de grond. Bijna allemaal komen ze van voormalige zwartbranders. Maar het product zelf is niet meer. Dat was immers een illegaal twintigste-eeuws distillaat dat deel uitmaakte van de regionale folklore. Een Zwitserse rouwkaart getuigt van de dood van Blanche Laverte op 6 december 2001: 

Algemene absintdiscussie