Het café

Vriesalcohol

Helfrich (04/01/05 om 12:31:04):

Voor wie niet beschikt over een distilleerketel en de benodigde vergunningen, bestaat toch de mogelijkheid een alcoholhoudende drank te versterken. Weliswaar zijn er voor het resultaat nauwelijks interessante toepassingen te bedenken (zeker geen absintbereiding), maar voor de experimenteel ingestelde alcoholicus is het een aardig foefje. Doe dit nooit met een vergist mout- of suikerbeslag, maar enkel met een wijn die van zichzelf al drinkbaar is.

Zoals bekend wordt bij distillatie gebruik gemaakt van het verschil in kookpunt tussen de verschillende vloeistoffen in een mengsel (water: 100°C, alcohol: 78°C). Welnu, het is tot op zekere hoogte ook mogelijk gebruik te maken van het verschil in vriespunt (water: 0°C, alcohol: -114°C): de vriesmethode.

Vul een jerrycan voor ongeveer 2/3 met wijn. Let op, bij bevriezing zet de inhoud uit - sluit dus niet af met een dop maar met een condoom. Plaats in de vriezer.

Wikkel na bevriezing een natte doek om de jerrycan en laat deze op z'n kop de versterkte wijn uitlekken, op een koele, tochtige plek. Het is belangrijk langzaam te ontdooien. Het is niet precies te zeggen wanneer te stoppen met opvangen, maar er is geen naloop dus er kan weinig echt mis gaan.

Santé.

 

radioflux (04/01/05 om 21:30:52):

Rare Nijmeger.

 

Z.v.E (04/04/05 om 21:15:45):

Helfrich schreef:

sluit dus niet af met een dop maar met een condoom.


;D

 

sixela (05/03/05 om 14:43:21):

Weliswaar zijn er voor het resultaat nauwelijks interessante toepassingen te bedenken (zeker geen absintbereiding),


Dat is dan zonder de Tsjechen gerekend -- Kyle Bairnsfather gebruikt die techniek voor een aantal producten (en daardoor is Sebor nu ook al helemaal kapot, aangezien-ie Sebor heeft overgenomen na Martin Sebor's dood).

En maar zagen dat het beter is dan distillatie
::) .

 

Helfrich (05/03/05 om 19:04:04):

Kyle meent geloof ik dat distilleren een primitieve vorm van filtreren is, waarbij onnodig wordt verhit. Een idioot dus.

 

Het café