Algemene absintdiscussie

Kurken en doppen

Helfrich (02/20/05 om 12:01:55):

Voor de doorgewinterde alcoholicus is het vertrouwde kost, maar ik breng het toch nog even onder de aandacht, mede naar aanleiding van het recente "onderzoek" op heureverte.com: Een eenmaal geopende fles wordt bij voorkeur afgesloten met een kurk en in laatste instantie met een schroefdop.
[list][*]Het beste is een [b]T-kurk[/b] te gebruiken die de hals hermetisch afsluit. Het is een adequate bescherming tegen verdamping wanneer een fles langere tijd wordt bewaard. T-kurken zijn los in de handel verkrijgbaar.
[*]Een alternatief is de gewone [b]wijnkurk[/b] (zoals gebruikt door Jade), mits deze niet met een kurkentrekker is doorboord, dan wel is bijgesneden om hem passend te maken. (Een kurkentrekker met lamellen maakt recycling mogelijk.)
[*]De [b]kunststof T-kurk[/b] (b.v. Lemercier) beschikt niet over de plastische eigenschappen van een echte kurk en sluit bijgevolg niet optimaal af.
[*]De metalen [b]schroefdop[/b] vervormt meer en meer tijdens het gebruik, waardoor het aantal kieren toeneemt. Het geleidelijke verlies aan alcohol en aroma's kan al binnen een jaar dramatische gevolgen hebben voor uw kostbare distillaat.
[/list]

 

Algemene absintdiscussie